Medvind

Det våras i Burlöv

B Art – Medvinds ungdomssektion – träffas en februarikväll i ABFs lokaler i Arlöv. Närvarande är en samling ungdomar från orten och två av Medvinds grundare, Lone Bach Borius och Liga Lagzdina. Bland de medlemmar i B Art som sitter runt bordet finns sex olika ursprungsländer och tre världsreligioner representerade.

Konstnären visar upp sin egensydda klänning. Foto: Liga Lagzdina
Konstnären visar upp sin egensydda klänning. Foto: Liga Lagzdina

Varje tisdags- och torsdagskväll är det öppen verkstad för B Art. Ungdomarna skapar nytt, ofta av gammalt. Som råmaterial används ofta återvinningsmaterial som plastflaskor, plastpåsar, gamla böcker och kläder och annat som vi ofta slänger. “Vi vänder oss emot den överkonsumtion som finns i vårt samhälle”, säger Lone.

Både Lone och Liga har sedan många år ägnat sig åt konsthantverk i olika former. När Lone dagligen bilade från Lund till sitt arbete i Malmö passerade hon den vackra gamla kvarnen, Kronetorps Mölla, som tronar över Skåneslätten några hundra meter från motorvägen.

Hon undrade allt mer vad kvarnen och byggnaderna intill den användes till numera och en tanke började gro i hennes huvud. En dag tog hon kontakt med Burlövs kommun och fick då veta att det fanns lediga lokaler i Möllan. Efter olika turer accepterade kommunen 2013 hennes idé om att låta den nygrundade kulturföreningen Medvind disponera en lokal i anslutning till den gamla kvarnen.

En av Medvinds största succéer är Diwali, den indiska ljusfesten, som nu har hållits två år i rad i föreningens regi. Högtiden firas till minne av guden Lakshmis återvändande från exil och kan närmast liknas vid vårt nyårsfirande. Arrangemanget som firades med en dansföreställning i Bollywoodstil, en basar och indisk mat drog i fjol fullt hus på Arlövs teater.

Diwali-fest på Arlövs teater. Foto: Liga Lagzdina
Diwali-fest på Arlövs teater. Foto: Liga Lagzdina

Redan från början fokuserade Medvind på ungas konstnärliga utveckling. “Det är en härlig känsla att vara med om att se ungdomar utveckla sin kreativitet”, säger Liga. En ungdomsgrupp med sex Burlövsungdomar i åldrarna 14-16 år bildades. 2015 fick Medvind och ABF ett anslag från Allmänna Arvsfonden och verksamheten kunde växa. Ungdomssektionen B Art bildades. Evenemangen har avlöst varandra och har i flera fall uppmärksammats i lokala media som Sydsvenskan och Sydnytt.

Två projekt som fått stor genklang är fotoprojekten “Jag i Burlöv” 2014 i samarbete med den lettiske fotografen Andrejs Strokins och fotokursen under sportlovet 2016 i samarbete med Sydsvenskans fotograf Hussein El Alawi.

Ett annat exempel är workshopen “Button Masala”, ett samarbete med den indiske modedesignern Anuj Sharma. Här samlade Medvind och B Art in 300 begagnade t-shirts som sedan syddes om till nya plagg, gardiner och annat.

I fjol hade man en workshop där ungdomarna tillverkade fågelmasker. Det är en av de maskerna som syns på omslaget till detta nummer av OIKURIREN. Iulia, nu 17 år, är en av dem som har varit med i Medvinds ungdomsgrupp från början. Hon sammanfattar:

“Tiden med Medvind har varit fantastisk! Jag älskar allt som har att göra med konst, från måleri och fotografi till skulptur och musik. Medvind har kunnat och kan fortfarande erbjuda mig alla dessa saker. Samtidigt känns det som min kreativitet har blivit större nu för att jag har arbetat med så många olika saker som fick mig att förstå att det finns inga gränser när det gäller konst. ”

Fotoworkshop vid Kronetorps Mölla. Foto: Hussein Al Alawi
Fotoworkshop vid Kronetorps Mölla. Foto: Hussein Al Alawi

Text: Fredrik Danelius