ARF 2015

Antirasistiska Filmdagar 2015 på Bio Maxim samt Stadsbiblioteket i Landskrona
Antirasistiska Filmdagar 2015 på Bio Maxim samt Stadsbiblioteket i Landskrona

“Sånt du inte ser varje dag”

Välkomna till ARF i Landskrona för alla som gillar film. Sedan 2011 har vi på OIKOS varje höst ordnat med ett urval filmer från internationella filmfestivaler. I biomörkret får publiken möta olika kulturer, höra främmande språk, följa med på oändliga äventyr och se filmer riktade mot barn och unga som annars aldrig skulle visats i Sverige.

2016 kör vi totalt 20 visningar i Landskrona. På filmfestivalen i Landskrona får du som besökare se filmer som aldrig annars hade nått de stora biograferna. Filmfestivalen drivs av en ideell förening, OIKOS Community, och är till stor del beroende av offentliga bidrag samt av sponsring för att driva verksamheten. Festivalens huvudbidragsgivare är Landskrona Kommun, ARF, Filmcentrum och Sveriges Radio.

OIKOS Community arrangerar filmseminarier. Med utgångspunkt i filmupplevelsen diskuterar vi frågor som rör mänskliga rättigheter. Som samtalsledare engagerar vi filmare, journalister, politiker och andra samhällsdebattörer. Målgruppen för projektet är framförallt skolungdom som erbjuds att delta utan kostnad.

Målet är att främja respekt, kunskap och nyanser i relationer mellan människor från olika kulturer och med olika erfarenheter. Vårt arbete utgår från övertygelsen att filmen som uttrycksmedel i kombination med det öppna samtalet bidrar till ökad förståelse.

Landskrona med omnejd är, såsom så många andra svenska städer, en segregerad stad, med alltför få mötesplatser där frågor kring rasism och främlingsfientlighet har möjlighet att diskuteras och överbryggas. Ambitionen med filmfestivalen är att skapa sådana mötesplatser.

Vi arbetar utifrån en bred definition av begreppet rasism där vi även inkluderar homofobi och sexism. Vi vill påvisa att rädslan för det avvikande styrs av samma strukturer.

Är du intresserad av att delta i festivalen? Du kanske har egna ideér, vill hjälpa till under själva festivalen eller engagera dig i skapandet av programmet. Då kan du kontakta oss på info@oikoscommunity.org

Om ni vill läsa mer om oss kan ni besöka vår hemsida; www.arfarf.se. Kolla även gärna in vår Facebook-sida; ARF – Antirasistiska Filmdagar Väst.

Antirasistiska filmdagarna lägger fokus på mänskliga rättigheter

Vi tror att film är ett starkt medium för att belysa frågor som rör mänskliga rättigheter. Filmen ger oss möjligheten att möta andra människor, situationer och världar. Filmen kan krypa in under skinnet på oss och vidga våra vyer. Den kan få oss att beundra människans styrka och få oss att skratta och glädjas.

Film är ett utmärkt verktyg att använda sig av för att påbörja ett samtal om dessa väldigt svåra ämnen. Här får betraktaren möjligheten till en internaliserad process där de egna eventuella fördomarna kan börja ifrågasättas.

Varmt välkomna!


The Contest

MGP Missionen
Måndagen den 16 november, BIO MAXIM, Sal 1, kl. 9.30
The Contest - MGP Missionen
The Contest – MGP Missionen

Tolvårige Karl har alltid bott på landet. När han flyttar med sin mamma till Köpenhamn blir han skärrad. Stadsdelen Nørrebro präglas av etnisk mångfald och i skolan är jargongen tuff. Karl planerar att fly tillbaka till landsbygden, men så träffar han Sawsan, en tjej i klassen. Hon är uttagen till Lilla Melodifestivalens final och trots familjens motstånd har hon bestämt sig för att åka dit. Karl bestämmer sig för att hjälpa Sawsan och tillsammans ger de sig iväg på sitt livs resa.

The Contest - MGP Missionen
The Contest – MGP Missionen
 • Regi: Martin Miehe Renard
 • Genre: Spelfilm
 • Rek. från ålder: Lågstadiet, Mellanstadiet
 • Land: Danmark
 • År: 2013
 • Längd: 95 minuter
 • Talat språk: Danska
 • Textat språk: Svenska

Tuffa Killar

De Tøffeste Gutta
Måndagen den 16 november, BIO MAXIM, Sal 2, kl. 9.30
Tuffa Killar - De Tøffeste Gutta
Tuffa Killar – De Tøffeste Gutta

Modulf 11 år blir mobbad av de tuffa killarna i skolan. Men det gör inget – tvärtom. Då räddar han andra elever från att bli mobbade. Och han klarar det. En dag flyttar en ny tjej in i huset intill. Lise, som hon heter, håller inte riktigt med Modulf om hans teori. Hon tycker faktiskt att det är det dummaste hon hört. Lise ingriper, skapar totalt kaos i hierarkin, och hamnar själv mitt i stormens öga. För att hjälpa henne måste Modulf tänka om och göra någonting åt situationen. På riktigt.

 • Regi: Christian Lo
 • Genre: Spelfilm
 • Rek. från ålder: Mellanstadiet
 • Land: Norge
 • År: 2013
 • Längd: 74 minuter
 • Talat språk: Norska
 • Textat språk: Svenska

Lost In Africa

Kidnappet
Tisdagen den 17 november, BIO MAXIM, Sal 1, kl. 9.30
Lost In Africa - Kidnappet
Lost In Africa – Kidnappet

Simon och hans mamma åker till Kenya. När hans boll försvinner utanför hotellets grindar hamnar han mitt i en kenyansk kåkstad med ett virrvarr av nya ansikten. Vilka är alla dessa människor? Vilka är hans kompisar och vilka är hans fiender?

Simon hamnar mitt i en väpnad konflikt mellan människor som han bara har känt ett litet tag. Han börjar känna sig liten och alltför långt borta från sin mamma och tryggheten i Danmark.

 • Regi: Vibeke Muasya
 • Genre: Spelfilm
 • Rek. från ålder: Mellanstadiet
 • Land: Danmark
 • År: 2010
 • Längd: 90 minuter
 • Talat språk: Danska, Engelska
 • Textat språk: Svenska

Giraffada

Tisdagen den 17 november, BIO MAXIM, Sal 2, kl. 9.30
Giraffada
Giraffada

Giraffada är ett hjärtevärmande drama om veterinären Yacine och hans tioårige son Ziad som med minimala resurser försöker sköta om djuren på Qalqilya Zoo på Västbanken. Ziad har ett särskilkt gott öga till de två girafferna och när en av dem dör i en israelisk raketattack blir han förkrossad. Förkrossad blir även den andra giraffen som slutar äta och snart också riskerar att dö. Den enda lösningen är att hitta en ny partner till giraffen, och den enda kandidaten finns förstås på andra sidan muren.

Simon hamnar mitt i en väpnad konflikt mellan människor som han bara har känt ett litet tag. Han börjar känna sig liten och alltför långt borta från sin mamma och tryggheten i Danmark.

 • Regi: Rani Massalha
 • Genre: Spelfilm
 • Rek. från ålder: Mellanstadiet, Högstadiet
 • Länder: Frankrike, Italien, Palestina
 • År: 2013
 • Längd: 85 minuter
 • Talat språk: Arabiska, Engelska, Hebreiska
 • Textat språk: Svenska

Mobbning

Ett modernt samhällsproblem
Lördagen den 21 november, STADSBIBLIOTEKET, kl. 10.15 och 11.30
Maciej Zaremba
Maciej Zaremba

Maciej Zaremba, journalist och författare, ger en bild av ett aktuellt samhällsproblem: hur vuxna mobbas och kränks på sina arbetsplatser. Han beskriver ett system som gör det svårt för en utsatt individ att hävda sin rätt.

 • Längd: 50 minuter

Efter filmen startar debatten!


Bokning

Boka filmvisning via e-post eller telefon:

silvija@oikoscommunity.org

073-915 39 56

Om oss

Begreppet OIKOS är grekiskt och betyder hus och hushåll. OIKOS Community är en religiöst och politiskt obunden organisation (NGO) som bildades 1996 i Lund. OIKOS Community är idag en internationell organisation som framförallt arbetar inom tre områden:

 • Att stärka det civila samhället
 • Att främja kulturell mångfald samt att stödja intresset för naturen och urbana miljöfrågor
 • OIKOS tre grundstenar är nätverk, interkulturella projekt och ickeformellt lärande
OIKOS Community
Rådhusgatan 11
261 31 Landskrona
Tel: 0418-101 33
www.oikoscommunity.org

Länk till PDF: Antirasistiska Filmdagar Program