Gamla turistbyrån på Rådhusets baksida är inte tom längre. Unga Röster och Oikos håller på att flytta in.
Ursprungligen var det en kommunal verksamhet, under lösa former och oklar hemvist. Unga Röster har använt Kulturskolans lokaler, Novas studio, och någon enstaka gång hemma hos sin egen ljudproducent Pascal Poulsen.
Men är Unga Röster, sedan slutet av förra året, en del av organisationen Oikos Community, och börjar bli bofast.
— Det vi kompletterar till verksamheten är den internationella delen, säger Julio Saavedra Duarte, från Oikos.
Oikos finns närmast i Lund, men också i Malmö, Danmark och Portugal. 17 ungdomar från Lund besökte nyligen ungdomar i en liknande organisation i Lille, som i sin tur skickat volontärer tillbaka till Lund. Även Georgien och Spanien har man haft utbyte med.
— Ungefär detsamma har vi tänkt oss i Landskrona, säger Julio Saavedra Duarte, som kommer att vara med i inledningsfasen i Landskrona.
Detta är möjligt genom att Oikos i december fick stöd från statliga Ungdomsstyrelsen på en halv miljon kronor. Det är också möjligt genom att Landskrona kommun upplåter den nya lokalen – gamla turistbyrån på baksidan av Rådhuset.Det är slitna lokaler, som Unga Rösters Jenni Rantala, Vanja Drazic-Bell och Pascal Poulsen börjat fixa till.
Officiell invigning av Unga Rösters lokal blir det på Landskronadagen den 16 maj. Visionen är någon slags öppet hus med kafé och livemusik.
— Till dess ska det vara säkert och städat här, säger en skurmedelsdoftande Jenni Rantala.
Men lokalerna har förfallit sedan turistbyrån flyttade. Renovering krävs.
— Det är en känslig byggnad, så vi har kopplat in en arkitekt. Efter sommaren hoppas vi på någon slags samarbete med byggprogrammets elever, säger Julio Saavedra Duarte.
Unga Röster kan i sina styrkor räkna upp mot cirka 120 unga, som är mer eller mindre involverade. De är 13 år och uppåt, men Pascal Poulsen uppskattar att de flesta är 18-20 år.
— Vi vill få in den grupp som är 21 och uppåt, för de har inte så många mötesplatser, menar Julio Saavedra Duarte, som dock betonar att detta inte är en fritidsgård.
— Det handlar om kulturuttryck. Hit kommer man om man vill förändra, om man vill göra något bättre för Landskrona, säger Vanja Drazic-Bell.
Text: Magnus Arvidsson, Foto: Roland Bengtsson
Källa: Helsingborgs Dagblad