Välkomna, flyktingar!

Välkomna, flyktingar!

2018-08-30 OIKOS Generellt 0

av Ulrika Bernhardsson

Författaren är fotograf och vice ordförande i Refugees Welcome Malmö.

Ulrika Bernhardsson

Ulrika Bernhardsson

Vi sågs i Åstorp den 26 juni. Fyrtio människor skulle deporteras till Kabul, Afghanistan, via Wien, Österrike. Vid tolvtiden på deportationsdagen var de fem. Resten hade vi lyckats överklaga.

Demonstrationen, vid förvaret Migrationsverket i Åstorp, bestod av ungefär 70 personer från bland andra Refugees Welcome, Röda Korset, Ung i Sverige och Ung Vänster. Den var helt fredlig med många olika plakat, aktivister och asylsökande. Många poliser var på plats, bland andra dialogpolis och även Rikskrim samt P4 och Sydsvenskan.

Vi demonstranter hänvisades till en liten plats utanför Förvaret. Vi hängde plakat längs vägen utanför Migrationsverket. Vi lyfte våra banderoller och plakat på anvisad plats.

Ett större plakat hade texten ”Härifrån skickas barn till döden idag! För att protestera TUTA!” Flera förbikörande reagerade. Några tutade. Några skakade på sina huvuden.

Framemot eftermiddagen lämnade bussen Förvaret. Den bar Malmö Redhaws logga. Malmö Redhawks har, efter att fått reda på det, tagit avstånd från att deras logga används i sådana sammanhang.

Ett tiotal personer motdemonstrerade De hade banderoll från Alternativ för Sverige. Polisen höll demonstrationerna åtskilda med vägen som skiljelinje.

När vi invände mot nazister på våra gator sa poliserna att det tillhör mänskliga rättigheter att även Alternativ för Sverige får demonstrera.

Detta var bara några dagar innan den så kallade gymnasielagen trädde i kraft den 1 juli, den lag som skulle ge 9000 asylsökande möjlighet till gymnasiestudier samt asyl.

3 veckor senare på Kastrup. En kristen HBTQ-person hotades att deporteras till Kabul, Afghanistan, där krig råder och där det inte finns religionsfrihet. Runt 15-20 personer var på plats med regnbågsflaggor och plakat. Vi aktivister, folk från Röda korset och några asylsökande. Deportationsbussen tog en bakväg utanför vår demonstration.

Demonstrationen fortsatte på Kastrup med både svenska och danska aktivister. Vi informerade passagerare i check-in på flygplatsen om att deportationer ägde rum på deras flyg. Även solsemestrande resenärer bör veta att brott emot de mänskliga rättigheterna begås tyvärr dagligen i vår närhet.