Ge din röst åt djuren!

av Lilian LaMadrid

Författaren kämpar sedan många år för djurens rättigheter. Jag (red.) försökte bjuda henne på en Chorizo en gång på Bananfesten. Hon tackade nej med ett milt leende. Hon kommer att rösta på Djurens parti.

Lilian LaMadrid
Lilian LaMadrid

Djurens parti kommer kanske inte in i några församlingar i Sverige efter detta val. Men vi är viktiga. Vi är en kraft att räkna med. Och inte bara i Sverige.

Vi månar om omsorg för djuren, djurens rättigheter och kampen mot att använda djur i kött, pälsindustri, djurförsök eller för sport. Och i religiösa riter eller i jakt. I Sverige. I Danmark. I Spanien. I Mexiko, i Uruguay, i Argentina. Ja, överallt.

Djuren används tyvärr av många för inkomst och levebröd samt för rent nöje som jaktobjekt. Jägarförbundet får i Sverige 60 miljoner kronor årligen för expertis i djurfrågor. Varför har Länsstyrelsen dessa avtal? Denna myndighet borde vara helt skilt från detta förbund! Utbilda riktiga experter! Kyckling- och grisuppfödning är lika hemskt här som i andra länder.

Djurens parti
Djurens parti

Du frågade mig om tjurfäktning och annan misshandel av djur i Spanien och i Latinamerika. Det finns mycket att säga om detta barbari.

Numera kastas inte en get från kyrktornet utan en gås. Men på senare år på grund av djurrättsaktivisternas protester går folk runt med gåsen utan att döda den.

Tjurfäktning är en fest med religiösa inslag då alla fester är till minne eller till ära av ett helgon. Dessa helgon är ofta lokala helgon men det ingår ALLTID djuroffer. Tjurfäktning anses som en kulturyttring.

På grund av det får de 129 miljoner euro från EU-kommissionen. Dock sista året lyckades holländska Djurens parti stoppa utbetalningen. Trots att bland andra svenska Moderaterna i EU röstade för fortsatt utbetalning.

Tjurfäktning har många varianter. Inte bara tjurrusningen. Man kan tända eld i tjurens horn och släppa ut den på stan, kasta tjurarna i havet så att de drunknar, hålla fast tjuren i en lina och dra tills tjuren faller, förfölja tjuren i terräng med lastbilar, traktorer, bilar. Pengarna från EU används också för tjurfäktarskolor för barn och ungdomar och de gör sin praktik på små kalvar.

Tjurfäktning pågår hela året då spanska tjurfäktare åker till sydamerikanska länder: Mexiko, Peru, Colombia och tar med sig djuren ditt många gånger. Trots att det i Uruguay och Argentina har varit förbjudet i mer än 100 år!

Vi ska inte sätta oss på höga hästar här heller. I Lund på MAX 4 planeras det att byggas en djurtortyr-anläggning med avel och djurförsök.