Miljöpartiet – Mitt val

Av Eva Guillén

Författaren är konstnär, musiker, diplomerad massör och zonterapeut, naturkosmetisk hudterapeut och studerar programmering.

Eva Guillén
Eva Guillén

Tidigare har jag alltid röstat på Vänsterpartiet. Men denna gång blir det Miljöpartiet. Både i kommunalvalet och i riksdagsvalet. Det är särskilt utvecklingen i kommunfullmäktige i min hemkommun Lund som har fått mig att byta parti.

Vänsterpartiet har under mandatperioden tyvärr drivit en politik som det varit omöjligt att få stöd för. I den mån de har fått inflytande har det varit genom att ansluta sig till Miljöpartiets förslag.

Med hjärtat till vänster kan jag drömma om en bred vänsterallians med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Feministiskt initiativ och Piratpartiet. Men idag är det tyvärr omöjligt. Socialdemokraterna har svikit sina socialistiska ideal och driver en SD-politik för att vinna tillbaka väljare från dem. Strategin är minst sagt misslyckad, vilket opinionssiffrorna visar.

Vänsterpartister hävdar ofta att Miljöpartiet saknar en ideologisk grund. Där har de fel. Miljöpartiets stadiga grund är miljön, klimaten, planeten. Kalla det ekologism om du vill.

Det talas idag ofta om klimatångest och planetpessimism. Jag har aldrig lidit av det. Finns det problem, så finns det lösningar! Så måste man tänka. Det finns många exempel på detta.

Häromdagen läste jag i tidningen om en liten pojke i Kenya som startade en organisation för djuren. Han sa ”Man får inte se klimatet som ett förlorat krig. På min blogg www.mineralolja.info tar jag upp fler exempel. Har du hört talas om den nya Zero Waste Movement?

I Indien har man kommit på en metod för att tillverka tallrikar och bestick av ris, vitlök och ingefära. Man kan avsluta måltiden genom att äta upp dem! Varje år dör mängder av sköldpaddor i de nät av platsringar som ölburkar ofta förpackas med. Ett företag har uppfunnit nät i ett material som sköldpaddorna kan äta.

Ett alternativ till våra vanliga mobiltelefoner, som innehåller miljöfarliga komponenter som ofta utvinns under slaveri liknande förhållanden, är https://www.fairphone.com

Slaget om vår miljö, om vår planet, om vår och våra barns och barnbarns framtid är på intet sätt förlorat!