Därför kandiderar jag för F!

Av Joakim Månsson Bengtsson

Författaren kandiderar för Feministiskt Initiativ i valet. Han har en bakgrund som aktivist i Lund i föreningen ”Hjälp tiggare i Lund”. OIKURIREN intervjuade honom i samband med detta i Nummer 2/2016 som finns att läsa på vår webbplats.

Joakim Månsson Bengtsson
Joakim Månsson Bengtsson

När jag lägger ner tid, och min röst, för att ett parti ska få så mycket stöd som bara möjligt gör jag det för att stärka och förvara de mänskliga rättigheterna, för djurens rättigheter och för att hämma den globala uppvärmningen med efterföljande klimatförändringar. Det finns bara ett parti som aldrig kompromissar på dessa tre områden och det är Feministiskt Initiativ.

Jag ser asylrätten som en av de viktigaste frågorna. Ska Lund, eller Sverige för den delen, riva murar eller sätta upp ännu fler hinder för att medmänniskor flyende från förtryck, krig och förföljelse ska få söka och välkomnas till trygghet här?

Jag och F! står för det förstnämnda. Igen, här kan man lita på F!. Det gick det inte att göra på flera partier trots vänsterorientering. F! är garanten för ett öppnare samhälle som försvarar och värnar asylrätten med visionen om öppna gränser.

Lund har uppmärksammats för sitt arbete med mänskliga rättigheter genom mandatperioden och framförallt för vårt rättighetsbaserade arbete för fattigdomsbekämpning riktat mot EU-medborgare i utsatthet som vistas i Lund. Många har fått jobb och lämnat fattigdomen tack vare åretrunt-härbärge och aktivt samarbete mellan ideell sektor och kommun.

I en samtid där nationalism och rasism normaliserats så mycket som nu är det otroligt viktigt att Lund behåller sin progressiva inställning till mänskliga rättigheter. Lund står för hoppet i ett land där de flesta kommuner snarare riktar sin energi mot att förbjuda eller göra det värre för fattiga romer som ber om hjälp. Lund ska fortsätta att stå upp för allas våra universella mänskliga rättigheter.

Om jag skulle bli minister skulle vilja vara Barn- äldre och jämställdhetsminister. Jag tycker man ska syssla med det man kan bäst och eftersom frågan om utsatta EU-medborgare placerats här, är det här jag ska vara.

Att säkerställa och stärka alla barns och äldres rättigheter samt jobba med jämställdhetsfrågor vore fantastiskt och jag hade förutom det sett till så att varje kommun fått tillräckligt stöd för att starta härbärge riktat till EU-medborgare i utsatthet, att barnen får tillgång till förskola och skolgång samt gett förutsättningar för samhällsguidning.

Alla kommuner borde arbeta utefter Lunds metod, eftersom det fungerat, så att vi till slut bekämpat fattigdomen och utsattheten. Sverige ska stå upp för allas våra universella mänskliga rättigheter.