Kubb i Stadsparken

med föreningen Flyktingar Lund

”Spelar ni kubb i Afghanistan?” ”Nej” skrattar Hussein, ”men här gör jag det.”

Det är träff i Stadsparken, arrangerad av föreningen Refugees Lund. Under sommaren har föreningen ordnat flera träffar. Tanken har varit att flyktingar och svenskar skall träffas under avslappnade former. Denna gång är det grillning och kubb som står på programmet.

Inbjudan till grillning och kubb med Flyktingar Lund. Foto: Petter Ellgård
Inbjudan till grillning och kubb med Flyktingar Lund. Foto: Petter Ellgård

Hussein är 18 år. Han kom till Sverige för två år sedan. Tillvaron i det krigshärjade Afghanistan var outhärdlig och ofta rent livsfarligt. Han tog sig till Iran, men kunde inte stanna där. Efter många vedermödor är han nu i Sverige och ser fram emot en framtid här. Här vill han utbilda sig. Han siktar på att bli dataingenjör.

Hussein. Foto: Petter Ellgård
Hussein. Foto: Petter Ellgård

Hussein tycker att han har blivit väl emottagen i Sverige. Visst har han upplevt rasism, men inte i någon större utsträckning. Dock har han haft svårt att hitta svenska vänner, utan umgås mest med ungdomar med liknande ursprung. Genom deltagande i aktiviteterna inom Refugees Lund hoppas han på ändring.
Föreningen Refugees Lund är ett initiativ från S:t Thomas katolska församling i Lund.

Kubbspel i det gröna. Foto: Petter Ellgård
Kubbspel i det gröna. Foto: Petter Ellgård

Församlingsmedlemmen Ivette Arroyo som själv har en utländsk bakgrund (hon kommer från Ecuador) leder projektet. ”Vi arbetar på bred front”, berättar Yvette. ”Vi samlar in kläder, både till behövande nyanlända här i Lund och till behövande i andra länder. Vi samarbetar med andra organisationer som delar vår värdegrund”.

Ivette Arroyo. Foto: Petter Ellgård
Ivette Arroyo. Foto: Petter Ellgård
Två medlemmar besöker bordet med grilltillbehör. Foto: Petter Ellgård
Två medlemmar besöker bordet med grilltillbehör. Foto: Petter Ellgård

På träffen i Stadsparken är vi ungefär 20 personer, cirka hälften flyktingar, hälften svenskar. Bland svenskarna hittar vi 11-åriga Megan som imponerar med sina kunskaper och sitt engagemang. ”Vi har pratat mycket om dessa frågor i skolan, bland annat om UNHCR:s viktiga arbete”, berättar hon. ”När jag ser tiggare frysa utanför affärer så måste jag reagera. Mänskliga rättigheter borde vara något självklart, men är det tyvärr inte”.

Megan och Tellus. Foto: Petter Ellgård
Megan och Tellus. Foto: Petter Ellgård

Text: Fredrik Danelius