Gheorghe

Spelmannen

Varje dag i snart fyra år har jag passerat centralstationen i Lund. Som ingen Lundabo väl har missat så har vi haft flera spelmän som har spelat där på senare år, dels i tunneln som går under spåren, dels på bron som går över dem på stationens norra del.

En dag i somras gick jag fram till en av dem. Jag uttryckte min beundran för hans virtuosa spel och nämnde att också jag sysslar en del med musik. Han berättade att han heter Gheorghe och kommer från Rumänien. Jag berättade att jag är verksam vid OIKOS Community och att nästa numret av vår tidning kommer att ha migration som tema. Skulle han kunna tänka sig att ställa upp för en intervju? Det ville han gärna.

Några veckor senare träffades vi på Stadsbibliotekets uteservering. Med oss som översättare var också Joakim Månsson Bengtsson, ordförande i föreningen Hjälp Tiggare i Lund.

Gherorghe berättade att han kommer från en stad i östra Rumänien som heter Buzau. Livet där är mycket hårt. Fattigdomen är utbredd på ett sätt som vi har svårt att föreställa oss i vår välmående del av Europa. Därför har många sökt sig utomlands för att få ihop pengar till sig själva och sina familjer.

Gheorghe. Foto: Patrik Svensson
Gheorghe. Foto: Patrik Svensson

Många har hamnat i Sverige. Gheorghe var först två månader i Danmark, men hade svårt att finna sig till rätta där och sökte sig vidare. Han menar att han i stort sett blir väl bemött här, även om hans liv här är långtifrån lätt.

Nu har han i alla fall möjlighet att skicka hem lite pengar till sin familj, något som gör deras liv aningen mindre svårt. Hans stora dröm är att få hit familjen, så att hans barn kan gå i skola och skapa sig en framtid, något som knappast är möjligt i Rumänien.

Text: Patrik Svensson


Gheorghe och hans fru Magdalena söker jobb och bostad och vill gärna bli kontaktade om det dyker upp sådana möjligheter. Ring dem i så fall på följande telefonnummer: 0734 – 99 50 79