Hemgården

Ett hem för kreativitet

2012 sändes programserien Fräng på SvT. Tanken var att låta band i början av sina karriärer samarbeta med en etablerad artist och skapa en låt tillsammans. Ett av banden var den unga elektropoptrion NextStep från Lund som fick arbeta med Bob Hunds karismatiske sångare Thomas Öberg. Mötet skedde på Hemgården i Lund, där de kunde arbeta i gårdens välutrustade studior.

Fullt blås i det gröna. Foto: Sussa Stubbergaard
Fullt blås i det gröna. Foto: Sussa Stubbergaard

Samarbetet ledde inte bara till en låt, utan också till en grupp – Regeringen – som nu, fyra år senare, fortfarande är aktiv och nyligen hade releasefest för sin nya låt på Babel i Malmö. Regeringen är faktiskt den enda av de åtta Fränggrupperna som fortfarande lever, berättar Mattias Persson, föreståndare på Hemgården, med illa dold stolthet.

När vi besöker Hemgården en eftermiddag i mars är det full fart. I caféet slår vi oss ner hos Billie, 18, Elise, 17, och Hannah, 17. De är gamla skolkompisar från Kunskapsskolan och hänger ofta på Hemgården. Idag har de lånat knapptryckningsmaskinen. “Det händer alltid så mycket här.”, säger Elise. “Vi går ofta på konserter här.”, framhåller Billie. “Jag gillar variationen; de olika formerna av kultur här.”, tillägger Hannah.

Hemgården – eller Lunds Ungdoms- och Hemgård som den officiellt heter – grundades redan 1942 och är en institution i staden. När man pratar med äldre Lundabor får de ofta något nostalgiskt i blicken och berättar om sina ungdomsår där.

Billie, Elise och Hannah tillverkar knappmärken. Foto: Kiko Asakawa
Billie, Elise och Hannah tillverkar knappmärken. Foto: Kiko Asakawa
Unga musikanter som spelar utanför Hemgården. Foto: Sussa Stubbergaard
Unga musikanter som spelar utanför Hemgården. Foto: Sussa Stubbergaard

Den ideella föreningen grundades av en grupp socialdemokratiska kvinnor som såg behovet av en samlingsplats för stadens ungdomar. Enligt gårdens hemsida är den vanligaste “hemgårdaren” en person mellan 14 och 24, men det kan också vara någon mellan 2 och 85.

Vi tar en fika med Mattias Persson som är Hemgårdens föreståndare. När vi ber honom sammanfatta gårdens verksamhet förklarar han: “Vi ser det egentligen inte som att vi bedriver några verksamheter; vi vill vara en arena för verksamheter; en mötesplats.” “Det är människorna som kommer hit som bedriver olika verksamheter. Vi bistår med lokaler, med utrustning, teknisk hjälp och framförallt med handledning och coachning.” framhåller Mattias. Vi som är från OIKOS nickar och förstår, för detta är ett synsätt som ligger mycket nära vårt eget.

Vi går en rundvandring i det stora tvåvåningshuset i centrala Lund. På ovanvåningen finns två musikstudior – en mindre som mest används av hiphoppare och elektromusiker och en större fullutrustad med trumset och andra instrument. Här möter vi Brajan Månsson, musikproducent och samtidigt medlem i hårdrocksbandet Curse som har spelat in skivor i studion. “Genom åren har det spelats in över 400 skivor i studion.”, berättar han.

Brajan Månsson med tillbehör. Foto: Kiko Asakawa
Brajan Månsson med tillbehör. Foto: Kiko Asakawa

På ovanvåningen finns också en screentryck-studio. Hit kan man komma och trycka t-shirts och annat tyg utan kostnad. Det enda man behöver ta med är det tyg som man vill trycka på. På nedanvåningen finns en fullutrustad fotostudio med angränsande mörkrum.

Text: Fredrik Danelius