Odla på Brunnshög!

 ”Jag har goda nyheter!”, säger Lena Ingvad, utvecklingssamordnare på Tekniska förvaltningen vid Lunds kommun. Vi är på Brunnshögs odlingsområde i nordöstra Lund. Det är september och skördetid. Ett femtontal odlare har samlats till ett informationsmöte om områdets framtid.

odla på brunnshög!
Lena Ingvad informerar på Brunnshög. Foto: Julio Saavedra Duarte

Sedan 2012 upplåter Lunds kommun mark inom ramen för stadsodlingsprojektet Odla i Lund. Här kan man odla tillsammans med familj och vänner. En social gemenskap har vuxit fram inom projektet och många har fått nya odlingskollegor och vänner.

Mycket är på gång på Brunnshögsområdet. En helt ny stadsdel håller på att växa fram kring de stora forskningsanläggningarna MAX IV och EES. Fullt utbyggt beräknas området ge plats åt 40 000 boende och sysselsatta.

Projektet Odla i Lund har tillgång till den nuvarande marken fram till 2017, men måste sedan flytta på sig. Lena Ingvad, som kommer direkt från ett möte på kommunen, kan dock ge gott hopp om att odlingsprojektet med stor sannolikhet kommer att få ny mark i Kunskapsparken, den park som kommer att anläggas i mitten av det nya Brunnshögsområdet. Vid planeringen av den nya stadsdelen är hållbar stadsutveckling en huvudpelare. Ekologiska lösningar skall prägla allt ifrån byggnadsteknik till mötesplatser.

Mikael Hellberg, som har en bakgrund som datavetare, har sedan i våras en halvtidstjänst som odlingsvärd på Brunnshög. Han berättar att det finns 100 lotter à 100 kvadratmeter på området. För närvarande finns det lotter lediga och den som vill odla kan kontakta honom på mikael.hellberg@lund.se. Årsavgiften för en lott är cirka 400 kronor.

odla på brunnshög!
Hårt jobb på Brunnshög. Foto: Julio Saavedra Duarte

På området ges också avgiftsfria kurser i frilandsodling, växthusodling och biodling. I växthuset odlas det allt möjligt: tomater, auberginer, gurka, basilika, citrongräs med mera. Där finns också husdjur, en koloni med stora paddor. ”Nej, de är inga skadedjur; de är nyttodjur”, skrattar Mikael, ”De håller rent från löss och snigelägg. ”

Det finns också ett hönshus på området. Inger Hallberg är medlem i hönsgruppen. ”Nej, vi slaktar inga kycklingar” svarar hon leende på frågan. ”Vi har hönsen för ägg och trevnad!”. För närvarande finns det 12 hönor och två tuppar. Även om långt ifrån alla odlare på Brunnshög är vegetarianer så är det grönsaker och andra växter som sätter prägeln på området, med hönshuset och biodlingarna som komplement.

odla på brunnshög!
Vissa har aldrig ledigt. Foto: Julio Saavedra Duarte

Flera av odlarna betonar den sociala gemenskapen som något av det bästa inom odlingsprojektet. ”Vi har blivit som en liten familj”, säger Inger, som alltid har tyckt om att odla och tidigare gjort det i sin trädgård. När hon flyttade till en mindre bostad och inte längre hade samma möjligheter så hittade hon Odla i Lund och har varit engagerad i det i två år nu.

Nora Dakic är en annan flitig odlare på Brunnshög. Hon studerar till landskapsarkitekt och arbetar på Lilla Fiskaregatans trädgårdsbutik. Hon brinner för stadsodlingsrörelsen, ” Den bryter mot all konsumtionsstress. Jag får känna mig förenad med marken jag vandrar på, äta hälsosam mat och uppleva glädje, styrka och gemenskap.

Nora tror starkt på rörelsens framtid: ”Jag ser och vet att det kommer bli större. Inom några år kommer det bli norm för stadsbor att odla större delen av sommarens grönsaker till sig själva. När en tanke är kommen så tar det inte lång tid innan världen tar efter.”

odla på brunnshög!
Nora skördar. Foto: Spomenko Dakic

Text: Fredrik Danelius