
En oberoende sanningskommission måste gå till botten med polisens romregister. Det anser Kristoffer Bogdanowicz, romskt representant. Han menar att skandalen förstört åratal av arbete för att öka romers förtroende för svenska myndigheter.
– Allt som gjorts av både romska organisationer och genom regeringsprojekt som romsk inkludering är förstört. 15 års arbete har förlorat sin effekt och förtroendet för svenska myndigheter är i botten. Polisens egen utredning räcker inte, det måste till en oberoende sanningskommission, säger Kristoffer Bogdanowicz, själv rom och anställd av arbetsförmedlingen i Malmö för att hjälpa andra romer ut på arbetsmarknaden.
Ilska och förvåning
ETC Malmö träffar honom i ett klassrum på Ystadsgatan. Kvarnby Folkhögskola har i samarbete med arbetsförmedlingen och ideella organisationen OIKOS Community nyligen startat en studiemotiverande kurs för romer. 29 elever deltar och målet är att de efter kursen ska gå vidare och läsa upp grundskole- eller gymnasiebetyg för att öka sina chanser på arbetsmarknaden.
Skånepolisens registrering av över 4000 romer har skapat både ilska och förvåning i klassen.
– Jag tycker att det är mycket obehagligt. Det känns som något från en annan tid och jag blev chockad när jag först hörde om det på nyheterna, säger 21-årige Rogero Vävström.
Han och flera andra elever berättar om hur svårt det är att få jobb, både på grund av ofullständiga skolbetyg och på grund av fördomar. Att Skånepolisen registrerat tusentals romer riskerar att förstärka en stereotyp bild av folkgruppen som brottsbenägen, tror Nikolaj Rafael, 21.
– Det kommer att bli ännu svårare för oss att söka jobb nu. Jag förstår inte varför polisen upprättat registren och jag har inget annat svar än att det är ren rasism, säger han.
Kristoffer Bogdanowicz är oroad över hur registren hanterats. Att anställda vid flera olika polismyndigheter och eventuellt också Skatteverkets personal haft tillgång till uppgifterna gör risken för spridning uppenbar menar han.
– Det här kan självklart påverka chanserna till bostad och jobb negativt för de personer som är registrerade, säger Kristoffer Bogdanowicz
Urholkar förtroendet
Han tror att skandalen inte bara urholkar romers förtroende för polisen utan för alla myndigheter. Många äldre har personlig erfarenhet av organiserad förföljelse i Sverige och för dem blir registret en bekräftelse på en redan etablerad misstro.
– Och de yngre som faktiskt började få förtroende för systemet och argumenterade emot de äldre tappar tron nu, säger Kristoffer Bogdanowicz.
Som ETC Malmö berättade i förra veckan har han bara lyckats hjälpa 15 romer att få jobb under det senaste året. Han befarar att arbetet nu kommer att bli ännu svårare.
– Självklart kommer det här att markant påverka mitt jobb. Det kommer att krävas mycket hårt arbete av mig och andra brobyggare för att återupprätta förtroendet för svenska myndigheter igen, säger han.
Text: Linnea Nilsson
Källa: ETC Malmö